STRESSİZ DÜĞÜN

STRESSİZ DÜĞÜN

Her şeyi unutup derin bir nefes alın ve arkanıza yaslanın. Çünkü sizin için harika bir plan hazırladık.

Nişan yüzüklerini parmağınıza taktığınızda mutluluğunuz doruk noktasına ulaşır. Ne var ki zaman ilerler, evlilik tarihi yaklaşır ve üzerinizdeki baskı gittikçe büyür. Yapılacak işler önünüze yığıldıkça hazırlıklar bir tatlı telaş olmaktan çıkmış, stres kaynağı haline gelmiştir. Kaygılanmayın! Yazımızı okuyun ve rüyalarınızı süsleyen o gün için, en rahat biçimde nasıl hazırlanabilirsiniz görün. Üstelik hiç strese girmeden.

1 – Konuşun

Planlamaya başlamadan önce, o özel güne dair fikirlerinizi müstakbel eşinizle detaylı biçimde paylaşın. Uzmanlar işlerin kusursuz bir biçimde tamamlanması için, tek bir anahtar olduğunu söylüyor. Her kapıyı açan, işlerin her iki kişi için mükemmel biçimde ilerlemesini sağlayan bu anahtarın adı, konuşmak. Uzman görüşlere göre, o güne dair isteklerinizi, bunları nasıl başaracağınızı ve her ikiniz için en iyi olanı ancak konuşarak bulursunuz. Bu konuşmalar, amaçlarınızı belirlemenize, uygun olanlar ve uygun olmayanlar arasında bir ayıklama yapmanıza yardımcı olur. Bu konuşmalar öncelikle istekleri, sonrasında ise bu isteklere ne şekilde ulaşılabileceğinin belirlenmesi açısından önem taşır. Yani işleyen bir plan yapmanızı ve planınızı kusursuz bir biçimde hayata geçirmenizi sağlar.

Elbette plan yapmanın da bazı kuralları var! Öncelikle içinizden biri, planınızı tekrar gözden geçirmekten sorumlu olmalı. İlk adımda, her ikinizin kaç kararı olduğunu ve bu kararların kaçı üzerinde mutabık kaldığınızı belirleyin. Çünkü uzmanlar alınan ilk kararlarla ilgili fikirlerin ilk 11 saat içinde değişebildiğini söylüyor.

İkinci adımda, önceden tahmin edebileceğiniz bazı olumsuzluklar varsa bunları birbirinizle paylaşın. Bu sorunlar kimi zaman ailelerle, kimi zaman arkadaşlarla ilgili olabilir. Sorunu henüz yaşamadan konuşmak, çözümü sağlayacak stratejiyi baştan belirlemenizi sağlar. Böylece hem stresi azaltır hem de zaman konusunda avantaj sağlamış olursunuz. Uzmanlara göre, çiftler bir takım gibi hareket etmelidir. Takım arkadaşları oyunu birlikte kurgulamalı, birlikte oynamalı ve birlikte dinlenmelidir.

2 – Harekete Geçin

Nasıl bir düğün hayal ettiğinizi kendi kendinize sorun. Öğlen sonrası mı? Akşam mı? Kapalı bir mekânda mı? Öncelikle zaman konusunda bir karara varmayı deneyin. Bu konuyu netleştirdikten sonra ise iş bölümü kısmına geçin. Eğer organizasyon şirketiyle veya size iyi bir organizasyon sunabilecek bir mekanla anlaştıysanız, detaylara girmenize gerek kalmaz. Onlara kararlarınızı bildirmeniz ve planınızı geliştirip, detaylandırmalarını istemeniz yeterlidir.

Son olarak bilmelisiniz ki, kararları ne kadar erken almaya başlarsanız, bu sizin için o kadar iyi olacaktır. Çünkü yığınla gelinlik modeli, ayakkabı, saç, makyaj, dış mekân fotoğraf çekimi gibi detaylar arasında bir karara varmak hayli vakit alır. Unutmayın, ne kadar erken karar verir ve hızlı yol alırsanız, o kadar iyi!

3- Hayatınızı Organize Edin

Her şeyin yolunda gitmesini sağlamak için bir şeyler yapın. Örneğin işleri daha kolay yürütmek için e-mail hesabınızı kullanabilirsiniz. Öncelikle hesabınızda evlilikle ilgili tüm yazışmaları toplayacağınız bir klasör açın. Daha sonra evlilikle ilgili tüm yazışmalarda kullanmak amacıyla isminizin, evlenme tarihinizin ve iletişim için telefon numaranızın bulunduğu standart bir imza yaratın. Çiçek, davetiye, nikah şekeri gibi işler için fiyat ve numune resimlerini bu e-mail ile halledin. Aldığınız tüm fiyat tekliflerini ve gönderilen tanıtım resimlerini tek klasör altında toplayın. Bu işin en iyi tarafı, nerede olursanız olun gelen teklifleri okuyabilmenizdir. Şayet e-mail hesabı imkânınız yoksa, sosyal medya hesaplarınızın mesajlaşma özelliklerini kullanın.

4- Para İşleri

Konuşulması gereken önemli konulardan biri de bütçe meselesidir. Hayallerinizde muhteşem bir düğün planı olabilir ama bu iş için gerçekçi bir bütçe planı yaptığınızdan emin misiniz? Detaylı hesaplama yapmadan önce toplamda ne kadar para harcayabileceğinizi netleştirin.

Daha sonra, bu paranın ne kadarını düğün ne kadarını balayı veya evinizdeki eksikleri tamamlamak için harcamak istediğinizi belirleyin. Bu hesapları yaparken, hayatınızın ilk düğünü, ilk balayı ve birlikte yaşayacağınız evin ilk kuruluşu olduğunu unutmayın.

İsteklerinizi tepe noktasından biraz aşağılara çekerek, bazı noktalarda kanaatkâr düşünerek, büyük mağazalar yerine pazarlık yapma imkanınızın olduğu daha ufak mağazalara yönelerek tasarruf sağlamanızın mümkün olduğunu göreceksiniz.

5- Ne Zaman ve Nerede?

Kendinize bazı sorular sorun. Örneğin hangi tarihte evlenmek istersiniz? Belirlediğiniz bu tarih sizin için ne kadar gerçekçi? Belki aklınızdan çıkmıştır ama evliliklerin yoğun olduğu kimi tarihlerde fiyatlar ciddi artış gösterir. İnternet veya telefonla farklı tarihler için fiyat soruşturması yapın, ikramlar ve organizasyon içeriğinden memnun kalacağınızı düşündüğünüz mekanları ziyaret etmek için zaman ayırın.

6- Davetli Listesi

Kaç kişiyi davet edebilirsiniz? Net bir sayı için nişanlınızla baş başa verip bir davetli listesi oluşturun. Bu listeyi yaparken davetlileri eşleriyle birlikte çağırmanız gerektiğini hesaba katın. Bu sayıyı belirlerken gerçekçi olun. İlk etapta kısıtlı bir sayı ile başlayıp, ilerleyen zamanda “Bir kişi daha eklesek ne olur?” derseniz, yavaş yavaş bütçenizi aşarsınız. Listeyi oluştururken ilk akla gelen kişiler gelinin ailesi, damadın ailesi, gelinin arkadaşları ve damadın arkadaşlarıdır. Ama asıl dengeleri değiştirecek olan konu, anne ve babaların sizin tanımadığınız bir yığın kişiyi çağırmayı istemesi olabilir. Bu durumla karşılaşmamak için anne ve babanıza çağırabilecekleri insan sayısını net olarak ve ilk baştan söyleyin.

7- Giysi Durumu

Düğün için gelinlikçileri gezmek ilk anda hoş bir fikir gibi gelse de, bir sürü mağazaya girip çıktıkça aklınız iyice karışır. Gelinlik seçerken en iyi fikir, birden fazla markanın tasarımlarını satan büyük mağazaları kullanmaktır. Şayet mağazadan alışveriş yapmayıp aklınızdaki gelinliği diktirmek istiyorsanız bu takdirde birçok yere girip çıkmaktansa çevreden tavsiye almalısınız. Yakın zamanda evlenen arkadaşlarınız varsa, onlara fikir sormayı deneyin.

Fazla detaya inmek ve bütün gelinlikçileri dolaşmak size epey bir vakit kaybettirebilir. Sonuç olarak kafanız karışır, zamanınız daralır ve içinize sinmeyen bir modele “evet” demek zorunda kalırsınız. Gelinlik modeli seçerken fazla sayıda kişi ile dolaşmak, çok kişiden fikir almak kafa karıştırır. En güzeli, aileden zevkine güvendiğiniz birileri ve yakın arkadaşlarınızdan bir ikisiyle dolaşıp fikirlerini almaktır. Onlardan fikirlerini dürüstçe söylemelerini isteyin. Beğendiğiniz metrelerce kuyruğu olan nostaljik bir modele itiraz ettiklerinde, asla onlara sinirlenmeyin. Bütçenizi aşan ünlü tasarımlar yerine makul bir fiyata bir benzerini diktirmeyi veya kiralamayı deneyin.

8- Şık Şeyler

Kimi şeyler sadece sizin seçiminizle mükemmel hale gelir. Bu nedenle onlarla ilgili kararları başkasına bırakmamalısınız. Süslemelerde kullanılacak taze çiçekler, dekorasyonun ince detayları gibi özen isteyen konularda son karar daima size ait olsun. Belki çiçekleri, minik süslemeleri dolaşıp seçmek için yeterince vaktiniz olmayacaktır. Bu durumda sizin için çalışan bir organizasyon şirketi varsa, aklınızdakileri onlara tarif etmeniz yeterlidir. Seçmeniz için örnekler getirirler, siz de aralarından bir karar verirsiniz. Bir şirketle çalışmaya bütçeniz izin vermiyorsa, düğün mekanının size sunabileceği seçenekleri öğrenin ve son kararı yine siz verin.

9- Zor işler listesi

Size kendinizi kötü hissettiren şeyleri bir liste haline getirin ve yanına neden kötü hissettiğinizle ilgili bir açıklama ekleyin. Tıpkı biten işlerin bir listesini yaptığınız gibi, kötü hissetmenize neden olan şeylerin bir listesini de yapabilirsiniz.

Bu listeye başardığınız işleri ve yapmakta zorlandığınız şeyleri, karşılarına ise başarmak için neye ihtiyacınız olduğunu yazın. Bu liste, sorunlarınızı belirlemek açısından faydalı olduğu gibi, bir yol gösterici olarak da size çok yardımcı olur. Unutmayın, sorunun sebebini bulmadan, çözümünü bulmak imkansızdır.

10- Zaman aşımı

Düğün planı yaparken, ciddi bir stres altına girersiniz. Bu stres halihazırda devam eden ilişkinizi risk altına alabilir. Çünkü yapılacak işlerin altında boğulan sadece siz değilsinizdir. Üstelik unutmayın ki, herkesin stresle baş etme tarzı ve dayanıklılığı farklıdır. Şayet her ikiniz de gereğinden fazla gerginseniz bu ilişkinizin sağlığını etkileyecek, mutsuz bir gelin ve damat olarak dünya evine adım atmanıza neden olacaktır. Bu durumla baş etmek için en iyi yol yapılacak işler, ödemeler, listeler gibi konuları konuşmadığınız özel zamanlar yaratmaktır.

Tatil günleri yapılacak piknikler, sinemaya gitmek veya hoşlandığınız diğer aktivitelere zaman ayırmak en iyi yöntemlerdir. Bu özel zamanlarda asla ve asla düğününüzle ilgili bir konuyu gündeme getirmeyin. Bu konuda kesin kurallar koyun ve kuralları uygulayın. Hatta düğün için yaptığınız listenin bir benzerini bu iş için kullanın. Her ikinize eğlenceli gelen ve yapmayı istediğiniz şeyleri tek tek bu listeye yazın ve gerçekleştirdikçe üzerini çizmeyi unutmayın. Düğün yapmayı nasıl ciddiye alıyorsanız, ileride hayatını beraber geçirecek bir çift olarak rahatlamayı, eğlenmeyi ve hoşça vakit geçirmeyi de ciddiye almalısınız.

Bonus

Düğün gününüz, o güne gelene kadar aldığınız kararlar ve yapılan onca hazırlığın uygulanacağı gündür. Tüm detaylarla ilgilenme arzunuzu ve kontrolün tamamen sizde olması isteğinizi bir kenara bırakmazsanız en mutlu gününüzden keyif alamayabilirsiniz. Unutmayın ki tüm bunlarla ilgilenecek bir davet mekânı seçtiniz ve herhangi bir aksaklıkta müdahale edecek yakınlarınız ve dostlarınız var. Üniversiteden hocanızın oturduğu masadan memnun olup olmadığına veya o günkü hava muhalefetine takılmayın.

Amacınız en mutlu gününüzün güzelliğini yaşamak olsun.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.